Sam svoj liječnik


Puls dijagnoza (određivanje srčanog pulsa) može nam pomoći da razumijemo sami sebe

Ljudi su danas često pogrešno uvjereni da liječnik može izliječiti sve probleme. Pogledajmo jednostavnu činjenicu. Tehnologija i analitičko znanje liječnika danas su na tako visokoj razini kao nikada do sada u novijoj povijesti. Ali svaki dan se pojavljuje sve više bolesti, kao što su rak, šećerna bolest, kardiovaskularne bolesti i bolesti probavnih organa. Zašto? 

Liječnici su odlične osobe. Većina njih se za poziv liječnika odlučuje iz suosjećanja i ljubavi prema čovjeku, ali liječnici ne snose odgovornost za naše zdravlje.  

Odgovornost za naše zdravlje je isključivo na nama. Jednostavna istina, koja se možda nekima na prvi pogled čini okrutnom, istovremeno je i blagoslov jer nam omogućuje da spoznamo kakvu moć nam je priroda stavila u ruke s tom odgovornošću. 

Na tom putu liječnik može biti dragocjeni suputnik, i to je u redu. Preuzimanjem odgovornosti za vlastito zdravlje puno ozbiljnije i aktivnije počinjemo sudjelovati u liječenju. Moramo prihvatiti odluke koje bismo najradije prepustili drugima – kako bismo ih u slučaju neuspjeha mogli okriviti. Takav pristup je pravedniji prema nama samima i naravno prema liječnicima, jer samo na taj način liječnik može obaviti svoju misiju. 


Ljekovito bilje je dobar suputnik u samoliječenju  
 
Znanje o ljekovitom bilju i zdravoj prehrani, pravilnom postupanju i odgoju djece tako postaje naš najbolji suputnik na putu izlječenja. Time što postajemo bolja osoba, ublažavamo bolest.   
 
Kako je to moguće? Bolest ima samo jednu misiju: da nam pokaže put prema samima sebi i probudi našu pravu bit. Ako gledamo na bolest na taj način, znanje i primjena pripravaka od ljekovitog bilja dobivaju sasvim drugačije značenje.