Puls dijagnoza

Jedan od načina određivanja ravnoteže i neravnoteže doša, probavne vatre i tkiva kod pacijenta je puls dijagnoza.

Puls dijagnoza ima središnju ulogu u Mahariši ajurvedi. Provjerom pacijentova pulsa iz arterije na ruci osoba koja dijagnosticira dobiva spontanu i dobru sliku o zdravstvenom stanju pacijenta. Pri tome ne uočava toliko broj udaraca srca, nego energetsku ravnotežu, odnosno neravnotežu u pulsu: detaljnije, uočava ravnotežu i neravnotežu doša, finih načela upravljanja u tijelu.

Puls dijagnozu provodimo s tri prsta: kažiprstom, srednjim prstom i prstenjakom na arteriji desne ruke kod muškaraca i lijeve ruke kod žena. Pacijenti svjedoče da se osjećaju shvaćenima jer osoba koja dijagnosticira kroz tišinu promatra njihanje u pulsu te tako s njima uspostavlja duboki kontakt, što je istovremeno i produbljeni ljekoviti učinak.

Puls dijagnoza omogućuje pregled površinskog nesklada i funkcijskih nepravilnosti u pulsu koje proizlaze iz poznavanja dubljeg pulsa te se prepoznaju s obzirom na nepravilnosti, utvrđene ispod dijelova pojedinih prstiju kojima opipavamo puls. Dublji pogled u puls nam otkriva kako su raspoređena naša tkiva i na kojoj razini tkiva se pojavljuje eventualni nesklad.

Nakon pregleda pulsa, koji traje nekoliko minuta, slijedi razgovor s osobom koja dijagnosticira. Ona vam predlaže koje stvari (rutina, prehrana, običaje) valja promijeniti te vam preporučuje ljekovito bilje i ajurvedske lijekove kojima se možete liječiti.